Lappland

Så, nu är jag färdig med mitt första landskap, Lappland!
Med sin unika och vackra omgivning lockar Sveriges största landskap många turister, både svenska och utländska. Men vad är det egentligen som attraherar där? Det ska jag ta reda på!
Lappland utgör en dryg fjärdedel av Sveriges avlånga yta och den kallas även ibland för Europas sista vildmark. Lapplands gräns går längs den skandinaviska bergskedjan och landskapet utgörs mestadels av höglandsområden. Med tanke på att nästan hälften av ytan där är högre än 500 meter över havet så blir det mycket skidåkande där för både lappar och turister! Men det är nog inte så många som vågar sig på Sveriges högsta berg, Kebnekaise, som mäter 2104 meter. Inom samma område kan man också hitta tolv andra berg som också mäter minst två kilometer. Höga höjder!
Kiruna och Jokkmokk är två av de största städerna i Lappland. Många tänker nog också på dessa städer när Lappland kommer i tankarna. I Kiruna kan man som både resande eller boende göra massvis med saker. Naturen bjuder ju på allt ifrån kristallklara små sjöar och björkskog till urgammalt skogslandskap med forsande älvar och bärrika myrar. På tal om forsande älvar så är Storforsen, en fors belägen i Piteälven, en känd turistattraktion. Platsen är mycket populär och besöks av ca 180 000 människor varje år. I samma område finns även ett skogsbruk- och flottningsmuseum. Utanför Kiruna, som även just nu håller på att flyttas, bla. på grund av all malm som är värt miljontals kronor som finns under staden, finns det ett världskänt hotell: ICEHOTEL. Hotellet har funnits i snart tjugo år och från början var det lika stort som en igloo och nu har det växt till ett otroligt stort hotell som många vill åka till. Som gäst kan man välja mellan att bo i varmt eller kallt klimat (-30°C).
I Lappland kan du njuta av mängder med saker, det finns höga berg och stora skogar. Stenåldersbosättningar, ishotell, vidsträckt vildmark och många livfulla städer finns också i detta landskap. Det är ju inte många andra ställen som kan erbjuda lika mycket som vackra Lappland! Ge dig hän av spännande äventyr, fängslande kultur, fascinerande natur och oerhört mycket annat.
Det är inte bara på vintern Lappland besöks av flera, utan på sommaren är det också otroligt vackert där. Under den säsongen är det oftast den täta gröna skogen, den största sjön Torneträsk, den friska luften och framförallt tystnaden som drar mest folk dit. Något som man inte upplever så ofta under sin livstid är norrskenet som bara förekommer på ett fåtal platser och samerna som bor där erbjuder ofta så kallade norrskensturer. Samer (kallas även för lappar men det uttrycket anses nedtryckande) är en etnisk minoritet som bor i norra delen av Norge, Sverige och Finland. Även i Ryssland finns det samer. Idag finns det ca 20 000 samer i Norrland och det språk de talar är samiska, vilket är nära besläktat med det finsk-ugriska språket. Eftersom det finns massvis med renar så tror de flesta att alla samer är renskötare men så är inte riktigt fallet, många samer jobbar även med turismen. Inom rennäringen använder man ofta snöskoter för att ta sig fram, men man fångar på samma sätt som i gamla tider. Lasson är ett vanligt redskap när de fångar ren och ibland brukar deras egen hundras Lapphunden hjälpa till. Samerna är ganska självständiga med tanke på att de har egna lagar, egen nationaldag och även en egen nationalsång.
På tal om mat, vad äter de i Lappland egentligen? Är det bara renskav som gäller? Nej, så är inte riktigt fallet, även om det finns hundratusentals renar. Shiitake förekommer ofta bland deras mat och det är en slags svamp som i vanliga fall är i torkad form. Mandelpotatis, björn, röding och öring äter också många norrländare.
I Lappland kan klimatet skifta mellan lagom varmt och isande kallt. På vintern (i januari) kan det vara uppemot -40°C men den genomsnittliga temperaturen ligger mellan minus tio och femton grader. Lappland kan också vara väldigt fuktigt på grund av allt regn som kommer, och orsaken till nederbörden är alla höga fjäll som molnen kommer åt snabbt. Men längst i norr råder polarklimat där det kan bli riktigt ruskigt kallt.
Länkar:
http://www.lappland.se/scripts/se/index.asp?stat=log
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lappland
http://www.swedishlapland.com/
090916
Bra! Nu är isen bruten och första landskapet är på plats. Första uppgiften är oftast den som är jobbigast eftersom, stor del av tiden går åt till att fundera ut formen på arbetet. Tycker att du lyckas få en personlig prägel på arbetet genom att du får ned några av dina funderingar på pränt, och sedan söker svaret på dem. Bra bildmontage i slutet som samlar ihop de bilder de flesta svenskar har i huvudet när de tänker på Lappland.
Bra information om ett landskap som du kanske inte haft så mycket kontakt med tidigare. Skildringen kanske blir mer av en utforskares rapport än en broschyr ifrån en turistbyrå, men de personliga funderingarna/betraktelserna höjer intresset för arbetet. Bra jobbat, nu är det bara att hugga tag i nästa.