Närke

Nu är jag klar med mitt andra landskap, Närke.
Innan vårt land blev Sverige, låg ett av våra landskap, Närke, under vatten. Över Närke forsade det som då kallades för Svea älv men med tiden höjde sig Närke över vattenytan. Men Närke har inte alltid hetat som det gör nu, utan den tidigare stavningen lydde Nerike och den lever än idag i bland annat en av landskapets alla tidningar: Nerikes Allehandas namn. Närke lockar många, unga som gamla, med sitt vackra skogslandskap och Bergslagen.
Närke är centralt beläget i Sverige, med många andra landskap omkring sig, vilket gör Närke till en knutpunkt. Bl.a. finns det goda tågförbindelser och även en flygplats kan du hitta där. Här finns det många företag och i den största staden i landskapet, Örebro, finns flera stora statliga fabriker och verk. De flesta i Örebro arbetar inom landstinget och kommunen. Ett av Sveriges största sjukhus befinner sig där, Universitetssjukhuset.
Örebro är även känt för att vara de dövas huvudstad. Det finns fyra döv- och hörselgymnasium, för elever med hörselnedsättning från hela landet. På tal om skolor så finns det ett stort universitet där studenter från hela världen kommer till.
Fabriker finns det mängder av och Ericsson har sin största fabrik här som exporterar till utlandet. Procordia är ett annat företag som tillverkar sina saker här, bl.a. risifrutti. Hört talas om ”Kumlakorv” någon gång eller har du till och med smakat på det? Korven tillverkas av företaget Lithells som också har sin största fabrik i Närke.
Men alla dessa turister som beger sig till Närke, vad vill de egentligen besöka? Om du är intresserad av forntida byggnader och tradition så kan kanske Wadköping vara något för dig. Wadköping ligger i Örebro stad och är namnet på en fiktiv stad som författaren Hjalmar Bergman skrev ofta om i sina berättelser. Wadköping är ett kulturreservat där bland annat Cajsa Wargs hus och ett gammalt linneväveri finns. Den ”nya” stadsdelen invigdes under sextiotalet i samband med Örebros 700- årsjubileum.
Eller är du mer sugen på något nytt? Då skall du absolut besöka Örebros kännetecken Svampen som är ett vattentorn. Tornet är nästan sextio meter högt och rymmer 9 miljoner liter vatten, en hel del eller hur?! Om du är sugen på kaffe och kaka så kan du besöka deras café som ligger på toppen av svampen.
I den största staden Örebro är Örebro slott en populär sevärdhet bland turisterna. Slottet har i 700 år varit stadens medelpunkt. En gång var det ett fängelse och en enkel försvarsborg, under Vasatiden byggdes slottet om till ett kungligt slott. Nu finns det en butik, restaurang, guidade visningar, utställningar och en pub där. Slottet är även känt för sina omtyckta spökvandringar, där en person guidar oss bland alla spöken.
Söker du något annorlunda? Någonting som är blött och riktigt roligt? Då är Gustaviksbadet ett säkert kort för dig. Badhuset som ligger i centrala Örebro är ett av Nordens största och där kan du njuta av en discotunnel, varma bubbelbad, vildvattenforsar eller varför inte en bassäng med enorma konstgjorda vågor. Badhuset är tillgängligt året runt och på sommaren har de ett utomhusbad med lika många roliga saker.
Närkes största sjö är Vättern, och därefter kommer Hjälmaren och Skagern. Men dessa tre sjöar ligger dock bara delvis inom landskapet och den största sjön som ligger helt och hållet inom är sjön Sottern.
När du åker till Närke kommer du fascineras av landskapets vackra natur. I västra Närke kan du besöka ett mindre bergsområde, Kilsbergen där du kan göra många fantastiska promenader på vandringslederna. Landskapet är rikt på myrmark och tall-och granskog dominerar i många områden. På slätten kring sjön Hjälmaren finns lundar och lövängar. Du kan alltså njuta av mycket skog i Närke!
Bland dessa skog och bergsområden finns 26 naturreservat där du kan ha det skönt. De är rätt olika,
naturreservaten, och bjuder därmed på olika upplevelser. Några är stadsnära, medan de andra ligger mer ut i naturen. Men en sak har de gemensamt, de är alla värda att besökas.
Länkar
http://www2.orebro.se/turism/narke/
http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%A4rke
http://skola.oxelosund.se/fileadmin/Ramdalen/sverige/narke.htm
http://www.ne.se/n%C3%A4rke
090930
Frida Oxelmark
Lappland

Så, nu är jag färdig med mitt första landskap, Lappland!
Med sin unika och vackra omgivning lockar Sveriges största landskap många turister, både svenska och utländska. Men vad är det egentligen som attraherar där? Det ska jag ta reda på!
Lappland utgör en dryg fjärdedel av Sveriges avlånga yta och den kallas även ibland för Europas sista vildmark. Lapplands gräns går längs den skandinaviska bergskedjan och landskapet utgörs mestadels av höglandsområden. Med tanke på att nästan hälften av ytan där är högre än 500 meter över havet så blir det mycket skidåkande där för både lappar och turister! Men det är nog inte så många som vågar sig på Sveriges högsta berg, Kebnekaise, som mäter 2104 meter. Inom samma område kan man också hitta tolv andra berg som också mäter minst två kilometer. Höga höjder!
Kiruna och Jokkmokk är två av de största städerna i Lappland. Många tänker nog också på dessa städer när Lappland kommer i tankarna. I Kiruna kan man som både resande eller boende göra massvis med saker. Naturen bjuder ju på allt ifrån kristallklara små sjöar och björkskog till urgammalt skogslandskap med forsande älvar och bärrika myrar. På tal om forsande älvar så är Storforsen, en fors belägen i Piteälven, en känd turistattraktion. Platsen är mycket populär och besöks av ca 180 000 människor varje år. I samma område finns även ett skogsbruk- och flottningsmuseum. Utanför Kiruna, som även just nu håller på att flyttas, bla. på grund av all malm som är värt miljontals kronor som finns under staden, finns det ett världskänt hotell: ICEHOTEL. Hotellet har funnits i snart tjugo år och från början var det lika stort som en igloo och nu har det växt till ett otroligt stort hotell som många vill åka till. Som gäst kan man välja mellan att bo i varmt eller kallt klimat (-30°C).
I Lappland kan du njuta av mängder med saker, det finns höga berg och stora skogar. Stenåldersbosättningar, ishotell, vidsträckt vildmark och många livfulla städer finns också i detta landskap. Det är ju inte många andra ställen som kan erbjuda lika mycket som vackra Lappland! Ge dig hän av spännande äventyr, fängslande kultur, fascinerande natur och oerhört mycket annat.
Det är inte bara på vintern Lappland besöks av flera, utan på sommaren är det också otroligt vackert där. Under den säsongen är det oftast den täta gröna skogen, den största sjön Torneträsk, den friska luften och framförallt tystnaden som drar mest folk dit. Något som man inte upplever så ofta under sin livstid är norrskenet som bara förekommer på ett fåtal platser och samerna som bor där erbjuder ofta så kallade norrskensturer. Samer (kallas även för lappar men det uttrycket anses nedtryckande) är en etnisk minoritet som bor i norra delen av Norge, Sverige och Finland. Även i Ryssland finns det samer. Idag finns det ca 20 000 samer i Norrland och det språk de talar är samiska, vilket är nära besläktat med det finsk-ugriska språket. Eftersom det finns massvis med renar så tror de flesta att alla samer är renskötare men så är inte riktigt fallet, många samer jobbar även med turismen. Inom rennäringen använder man ofta snöskoter för att ta sig fram, men man fångar på samma sätt som i gamla tider. Lasson är ett vanligt redskap när de fångar ren och ibland brukar deras egen hundras Lapphunden hjälpa till. Samerna är ganska självständiga med tanke på att de har egna lagar, egen nationaldag och även en egen nationalsång.
På tal om mat, vad äter de i Lappland egentligen? Är det bara renskav som gäller? Nej, så är inte riktigt fallet, även om det finns hundratusentals renar. Shiitake förekommer ofta bland deras mat och det är en slags svamp som i vanliga fall är i torkad form. Mandelpotatis, björn, röding och öring äter också många norrländare.
I Lappland kan klimatet skifta mellan lagom varmt och isande kallt. På vintern (i januari) kan det vara uppemot -40°C men den genomsnittliga temperaturen ligger mellan minus tio och femton grader. Lappland kan också vara väldigt fuktigt på grund av allt regn som kommer, och orsaken till nederbörden är alla höga fjäll som molnen kommer åt snabbt. Men längst i norr råder polarklimat där det kan bli riktigt ruskigt kallt.
Länkar:
http://www.lappland.se/scripts/se/index.asp?stat=log
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lappland
http://www.swedishlapland.com/
090916
Nu är lottningen av Landskapen genomförd!
Anna får: Öland, Medelpad, Uppland, Dalsland, Halland, Södermanland, Bohuslän och Jämtland.
Frida får: Dalarna, Ångermanland, Hälsingland, Gotland, Lappland, Norrbotten, Närke och Västerbotten.
Olivia får: Värmland, Västmanland, Västergötland, Skåne, Gästrikland, Blekinge, Östergötland och Härjedalen.
Jag själv fick ta det landskap som blev kvar: Småland
Tänk nu på att utforma presentationen av era landskap, som om ni företräder respektive landskaps turistbyrå och gör att ett besök till landskapet blir lockande. Lite information om landskapet och vad som skiljer det emot andra, landskapsvapen och kanske landskapsdjur, största orter och vad man bör besök etc.
Friheten är stor att välja eget upplägg, men tänk på att göra arbetet personligt och sammanställ uppgifter ifrån nätet, men tag inte text rätt av och klistra in i ert arbete.
Lycka Till! Jag tror på er!!
Lasso
Lunchrast
Hur som helst så har vi lunchrast nu och passar på att skriva ett inlägg.
Vad ska vi skriva om då? Alltså detta är ju ingen "Vardag/Mode-blogg" där vi skriver om hur mycket glass vi äter på kvällarna (trots att vi gör det :D), utan tanken från början var ju att vi på denna blogg skulle publicera våra SO-skrivuppgifter.
Vi kommer tillbaka med lite fakta om oss.
Välkommen till min nya blogg!
Hejhej! (Lasso :D)
Detta är vår SO-blogg! I denna bloggen publicerar vi skoluppgifter (SO) så att alla (eller framför allt Lasso då men whateva) ska kunna få ta del av det, men kopiera inte! Då stämmer vi er. Hihi. ;)
Vi kommer att publicera inlägg om bla. Sveriges landskap, det är det vi jobbar med just nu.
Nu ska vi käka i bamba, det blir... kebabpytt. Lite lagom gott men jaja. :D
När vi ätit färdigt så skriver vi ett till inlägg, för då har vi lunchrast (ofc).
/Anna, Frida och Olivia.