Dalarna

Med en mångskiftande och spännande natur är Dalarna, som ligger i Svealand, ett mycket lockande resemål. Landskapet har otroligt många sjöar, ca 6000, och den mest kända är välbesökta Siljan. Men det är väl inte bara en vacker natur och många sjöar som finns i Dalarna? Det måste ju finnas en hel del andra intressanta saker där, det skall jag ta reda på!

 

Det är inte bara sjön Siljan som dominerar landskapet utan även de två stora älvarna Västerdalälven och Österdalälven som tillsammans bildar Dalälven. Vid det här laget vet säkert de flesta att folket som bor i Dalarna kallas för masar. Men du kanske inte visste att folket har fler namn? Dalkarlar och kullor är även två vanliga namn.

 


Dalarna är populärt på både vintern och sommaren. En av vinterns höjdpunkter är Vasaloppet som är ett lopp mellan Sälen och Mora där många från hela världen åker längdskidor. Men vad är grunden till namnet, Vasaloppet? Det hela började redan på 1500-talet då Sverige var i krig med grannlandet Danmark. Vår före detta kung Gustav Vasa hade lyckats fly från ett fängelse i Danmark. Efter flykten försökte han få det svenska folket att medge en kamp mot danskarna, men de ville hellre ha fred. Därför hänvisades Gustav till Dalarna, där folket var känt för att vara hårda och kampvilliga, och väl när han kom dit jagades han gång på gång av den då danske kungen Kristian II:s soldater. Men Gustav skyddades av folket i Dalarna. Efter ett par månader införde han ett möte inför Morafolket och uppmanade de att gripa till vapen (blodbadet i Stockholm hade skett bara veckor innan detta). Men folket ville först rådgöra med sina grannbyar innan kriget skulle startas. Gustav förföljdes och var därför tvungen att fly till Norge. Efter några dagar nåddes Mora av nyheten att den danske kungen var på full gång i Sverige. Då ångrade sig folket och bestämde sig att skicka iväg sina två bästa skidåkare, Lars och Engelbrekt för att leta efter Gustav Vasa. I trakten av Sälen hittades han av skidåkarna och övertalades att återvända till Mora för att leda kriget mot Kristian II. Kriget pågick i två och ett halvt år och därefter blev Vasa Sveriges kung och blev symbolen för en av världens största längdskidtävlingar!

 

Dalarna har ett rikt djurliv och har alltifrån stora rovdjur, fiskar och insekter. Även älgar kan man se ofta i de stora skogarna där och i Dalarna förekommer alla de fyra stora rovdjuren: björn, lo, varg och järv. Du kanske är extra sugen på att fiska? Då är det en verkligen bra idé eftersom fisk ofta finns i sjöarna! Du hittar allt mellan lax, öring och gädda.

Om du är riktigt intresserad av älgar så kan du åka på en älgsafari! Då åker du på en guidad tur med traktor och vagn.

 


När du åker med bil genom Dalarna möts du allra först av en enorm
Dalahäst, som är ett av Dalarnas kännetecken, i Avesta. Hästen är hela 13 meter hög och är mycket välbesökt. Men du kanske aldrig hört talas om en dalahäst? Då ska jag berätta kortfattat om vad det är för något. En dalahäst är traditionellt en rödmålad häst i trä som tillverkas i stora delar av Dalarna. Den har tillverkats sedan 1600- talet och är en mycket populär souvenir för turisterna. Vid en världsutställning i New York 1939 fick självaste Dalahästen vara symbolen för vårt land och en tre meter hög häst skickades dit och många små dalahästar såldes i en souvenirbutik.

 

Dalarna har många kultursevärdheter och vår avlidna författare Selma Lagerlöf (Gösta Berglings saga, Nils Holgersson) växte upp där och du kan besöka nobelpristagarens arbetsrum och bibliotek i Sunne. I Sunne finns dessutom en spa-anläggning tillägnat Lagerlöf.

På tal om kända svenskar- konstnären Carl Larsson växte upp på en gård som du kan besöka i Falun. Där kan du gå på en guidad tur genom hans boende och få ett intryck av alla hans välkända målningar. Visste ni att det är Carl Larsson som har målat porträttet av Selma Lagerlöf som ni kan se på vår tjugokronorssedel?

 


Vad ska man helst äta i Dalarna, både som turist och boende? Eftersom det förkommer många djur där så betyder jakten mycket för folket i Dalarna. Älgkött är en populär rätt. Tunnbörd, knäckebröd och falukorv i all ära men det finns även surdegsbröd, ost och strutskött. Dalarna är rikt på skogar och då innebär det mängder av svamp, blåbär och lingon. Men dalmasarna får skynda sig lite extra när blåbären kommer, så att inte björnarna kommer först!

 

De städer som man skall besöka i Dalarna, som dessutom är de största i landskapet, är bl.a. Avesta och Leksand. Den sistnämnda är en stad som många i Sverige känner till, speciellt ungdomar. Varför gör barnen det? Jo, Leksands sommarland är ett av landets vackraste, och ett extra plus är att sommarlandet ligger precis vid Siljan. På vintern har staden flera skidbackar öppna och även hockeylaget Leksand IF har sin hemmaarena där. I den andra stora staden hittar du bl.a. den stora dalahästen (som jag skrev om tidigare), en visentpark och flera teatrar. I visentparken hittar du respektingivande djur med rötter i vår urtid. Visenterna lever i en gård som liknar de forntida byggnader.

 


Inte så intresserad av djur? Då kanske
Peace & Lovefestivalen vore något för dig! Festivalen hålls i Borlänge och har funnits sedan i början av 2000- talet. Den är mycket populär och besöks varje år av tusentals musikälskare.

 

Länkar
http://www.dalarna.se
http://sv.wikipedia.org/wiki/Dalarna

http://www.vasaloppet.se/se/vasaloppet/start
http://www.sodradalarna.se/?gclid=CKefzN63up0CFRWF3gody0K3kg


Kommentarer
Postat av: Lars Carlsson

Nu tycker jag att du hittat en bra balans av olika fakta samtidigt som du håller en personlig berättarstil, som flyter på bra och är underhållande. Någon formulering som kunde förenklas/förtydligas mer, men annars språkligt bra.

2009-11-02 @ 09:31:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0