Gotland


Landskapet, som egentligen är en ö, väljer många svenskar att åka till på sommaren. Gotland kan ibland klassas med uttrycket ”nästan som utomlands”, det må låta som en klyscha men det stämmer än idag. Som turist kan man ibland behöva lite information om vad man egentligen ska göra på Sveriges största ö? Det skall jag hjälpa dig med!

 

Naturen är ett av Gotlands största lockelseobjekt, just för att det är så unikt. Kargt i norr och lummigt i söder. Västra Gotland består av bland annat branta klintar och östra delen är alldeles platt. Hur kommer detta sig? Det vet egentligen ingen, men den mystiska delen kanske gör naturen till något unikt. Mystiskt och annorlunda. Gotland har under en lång period varit ett populärt turistmål på sommaren, framförallt är det småbarnsfamiljer som beger sig hit. Även är det populärt att åka hit och kunna både slappna av i den vackra naturen och äventyra bland alla klippor och hav. Om man är riktigt intresserad av trädgård så är Gotland perfekt! Det finns massvis av örtagårdar, botaniska trädgårdar och trädgårdsveckor du kan besöka. Rena rama paradiset för dig som älskar allt med växter och miljö att göra, alltså! Öarna runt ön besöker många och en av de mest kända är Fårö, Stora Karlsö och Gotska Sandön. På Stora Karlsön bodde det människor redan för 9000 år sedan och Gotska Sandön som är en nationalpark ligger nästan fyra mil norr om Gotland. Nationalparken är känt att vara kollugnt där har man total respekt för djur och natur. Värt att besökas! Fårön ligger bara fem minuter från ön och där är naturen väldigt kargt men vackert. Vår legendariska och avlidna regissör Ingmar Bergman levde på ön under sista tiden av sin livstid.

 

Hur är det med den historiska delen av Gotland? Om man är riktigt intresserad av historik så är ön det perfekta landskapet för dig! Öns 10000 åriga historia intresserar många, såväl unga som äldre. Under vikingatiden blev landskapet rikt på handel och ön blev danskt under en period men det dröjde inte många år innan det förblev svenskt. Även under medeltiden uppstod det en rivalitet mellan den största staden Visbys inflyttade tyskar och bönderna ute på landet. Detta ledde alltså till ett litet inbördeskrig som inleddes av Magnus Ladulås sent på 1200- talet. Eftersom ön har varit bebott sedan länge, så hittar man många fornlämningar som bl.a. runstenar.

Visby är tydligt märkt av forntiden genom bland annat den kända ringmuren som finns runt staden. Muren består av kalksten och är dessutom nästan fyra kilometer lång. År 1995 var ett speciellt år för Visby, då utsågs den som en av världsarven av UNESCO.

 


Om man gillar äventyr så är Gotland ett givet val för dig! Att åka med cykel eller motorcykel längs de vackra vägarna på ön är mycket populärt. Paddla kajak på havet bland raukarna (formade stenar) kan man också göra. Gotland har alltså flera valmöjligheter när det gäller äventyr! Det både aktiviteter på land och vid havet. På det torra landet kan du bl.a. åka till Kneippbyn tillsammans med dina barn, det brukar barnen uppskatta! På äventyrslandet kan du bl.a. besöka Villa Villekulla (där Pippi Långstrump filmerna spelades in), bada i vattenlandet och spela äventyrsgolf. Om du inte är så sugen på äventyrsland så kan du leva som en viking i Vikingabyn i Tofta, där folket har byggt en 800- talsby med hus som präglas av de forntida husen. Där kan du allt från att baka bröd tillsammans med riktiga (nästan) vikingar till att göra smycken. Brukar vara mycket uppskattat hos turisterna. Spela golf, det kanske är något som du vill göra? Då finns det mängder av vackra golfbanor här! Om du kör ca 45 minuter från Visby hamnar du i rena rama golfparadiset.

 


Gotlänningarna är ett kulturälskande folk, därför kan du hitta mängder av kulturarrangemang här på de heta somrarna. Trots den blyga befolkningssiffran (ca 22 000) så är Visby en stor nöjestad! Om du är riktigt sugen på att röja runt på nattklubbarna och dricka champagne så finns det ställen för dig. Eller vill du hellre hänga på en strandbar och bara ta det lugnt, så finns absolut ställen för dig! En av höjdpunkterna är vecka 29, som för det mesta kallas för Stockholmsveckan. Då åker alla från Stureplan till Visby och sprider sin glans där. Även teater brukar vara ett givet val på sommarkvällarna, Gotland har ett stort utbud av olika former av teater året runt. Shakespeare, det kanske du är extra sugen på? Då kan du se det på Romateatern som är utomhus med mysiga träbänkar- om det är kyligt så finns det filtar att låna.

Det finns alltså mängder av kulturarrangemang på Gotland!

 


I det gotländska köket är ”lokalt producerat” ett uttryck som förbrukas väldigt ofta. På Gotland odlas det mycket, speciellt sparris, morötter och även den dyrbara svampen tryffel förekommer ofta. Just nu är det faktiskt tryffelsäsong på Gotland och restaurangerna är laddade inför detta! Eftersom Gotland är en ö så har landskapet tillgång till fisk. Den vilda laxen har blivit en favorit i köket och även piggvar äter många gotlänningar (heter butte på gotländska). Lamm förekommer även ofta bland maten och det finns massvis av olika lammrätter på Gotland.

Men vad är landskapsrätten då? Jo, det är nämligen lammstek som är rätten och saffranspannkaka med salmbärssylt är landskapsdesserten.

 
Länkar
http://www.segotland.se/
http://www.gotland.info/

http://www.gotland.net/

 


Blekinge


Med ljuvliga sommarstäder, byar i öppna landskap och sitt förtrollande vackra natur lockar Blekinge många människor, mest på sommaren då landskapet är som vackrast. Den unika mixen av skärgård, hav och gemytliga små röda torp och vildmark gör Blekinge till ett landskap som är ensamt i sitt slag.

Men som turist behöver man veta vart alla smultronställen finns, och det skall jag hjälpa dig med!

 

Sveriges trädgård”, säger det dig någonting? Blekinge kallas nämligen ofta för det. Landskapet har 150 000 människor, vars största stad är Karlskrona, är därmed landets mest tätbefolkade landskap. Om man lever i Blekinge har man verkligen nära till allt. Norra Tyskland, stora delar av Danmark och även kusten av Baltikumländerna ligger närmare landskapet än Mälardalen. Alltså har människorna som bor där ungefär 70 miljoner människor inom rimligt räckhåll. Här märks det mycket av den europeiska gemenskapen och även trafiken över Östersjön växer så det brakar. Apropå närhet så finns det mängder av valmöjligheter där, man kan välja mellan att bo på landet eller i staden. Eller varför inte bo på landet och jobba i staden? Eftersom landskapet är så litet så ligger allt väldigt nära, både för turisterna och för de boende. Det tar inte mer än en timme att kunna åka igenom hela landskapet och alla sevärdheter ligger tätt om varandra.

 


Under en lång period var Blekinge ett gränsland mellan Sverige och Danmark. Omkring år 1000 tillhörde landskapet det sistnämnda landet men detta upphävdes vid freden i Roskilde 1658. Staden Ronneby är Blekinges äldsta stad och den finns omnämnd redan på 1200- talet. Under samma period då Ronneby blev en stad så utnämndes Karlshamn till köpmännens stad. Med livliga förbindelser mellan land och sjöss så har staden behållit sin betydelse som hamnstad och har därmed en av landets största djuphamnar.

Olofström, som är en annan stad, är den enda inlandskommunen. Själva samhället är inte speciellt gammalt men har vuxit upp kring ett järnbruk som anlades 1735.

 

Blekinges skärgårdar skiljer sig en hel del från landets övriga. Deras skärgårdar består ofta av vackra havsvikar och en massa öar, det finns närmare 1000 st. Staden Sölvesborg ståtar med sina långa och finkorniga sandstränder. Eftersom Blekinge är till ytan litet så ligger dessa lummiga skärgårdsöar bara några mil från djupa granskogar med många vackra åar som rinner genom skogarna. Landskapet sägs ha fått sitt namn av ordet ”Bleke” som betyder lugnt vatten.

Klimatet där är det varmaste av hela Sverige, även om inte det är så varmt. Nederbörd förekommer inte alls ofta och inte heller snö kommer. Så om du vill bo på ett hyfsat solsäkert ställe så är Blekinge kanske något för dig!

 

Hur är kulturen där i Blekinge då? Densamma som i resten av landet?
Blekinges kultur präglas av både den svenska och den danska. Kulturen där är ständigt närvarande, levande och mycket aktiv. Konst, teater och musik har en stor roll i landskapets kultur och det finns massvis av kända kultur sevärdheter. Ta bara teatersmedjan i Karlshamn och jazzfestivalen i Hällevik som några exempel.

 


Vad söker du efter för aktiviteter när du åker till Blekinge? Är du sugen på mycket fart och äventyr eller vill du helst ta det kollugnt och slappna av i den avslappnande miljön? Alternativen är många! Bl.a. kan du åka på en skärmflygning, cykla längs banvallen i en vacker och omväxlande natur eller varför inte ha det mysigt med popcorn och Cola inne i en biosalong? Om du åker dit på sommaren kan du gå på Nattklubb Natti och dansa hela natten lång. 

Matkulturen i Blekinge har till en stor del präglats av havet men har även vissa influenser av andra matkulturer. På Blekinges restauranger och caféer hittar du väldigt mycket på deras menyer- med tanke på att landskapet har tillgång till nästan allt. Råvaror som t.ex. grönsaker, bär, kött, fågel och framförallt fisk. Blekinges landskapsrätt är ålsoppa och då kokar man ihop ålkött, purjolök och potatis till en soppa. Det kan du säkerligen hitta på de flesta restauranger, om du är sugen på en ålsoppa!

 


Det finns en massa sätt att kunna ta sig till olika ställen- förutom med bil. Motorvägen E22 går genom hela länet från Malmö till Stockholm och även med Öresundbron mellan Danmark och Sverige har folket i Blekinge nära till utlandet. Ronneby har en flygplats dit många flygplan flyger och har främst förbindelse med huvudstaden. Järnvägar finns det gott om och med dessa tåg kan man ta sig snabbt till Köpenhamn, Danmark. Även båtar finns det gott om och du kan åka över dagen till bl.a. Polen eller Tyskland. Även Litauen börjar bli populärt att åka till.

 

Länkar
http://www.blekinge.se/
http://www.wikipedia.se/blekinge
http://www.matklubben.se/recept/aalsoppa_-_blekinges_landskapsraett_33489.html


Västmanland

Landskapsblomma Mistel
Landskapsdjur Rådjur
Högsta punkt Fjällberget som är 466 m över havet
Största sjö inom landskapet Åmänningen

 

Västmanlands län är till ytan ett av Sveriges mindre län, men har ändå mycket att erbjuda, såsom intressant historia och varierande natur.

Västmanland präglas av sin industritradition. Industri är med andra ord Västmanlands grej :). Främst när det gäller teknik.

Västmanland utmärks av en varierande och härlig natur, det finns många intressanta och vackra bruksmiljöer. I söder hittar du Mälarens vidsträckta landskap, rikt på fåglar och flora. I norr är terrängen mer kuperad med höga berg, skogar och djupa dalgångar.

Länet är centralt beläget i Sverige och Mälardalen.

Västerås, som är residensstad, ligger endast 10 mil väster om Stockholm.

I Stockholm-Mälardalen bor en tredjedel av Sveriges befolkning, och en tredjedel av alla studenter och forskare. Där finns även stora företag med världsrykte, många av dem ligger i Västmanland.

 

Västmanlands städer

Några av Västmanlands mest kända städer är Arboga, Köping och Västerås.

Dessa städer har du förmodligen hört talas om förut.

Hört talas om Kopparbergs cider förresten? Kopparberg (där cidern tillverkas) ligger i Västmanland. Nu följer lite fakta om dessa västmanländska städer.

 

Arboga

I Arboga finns det mycket industrier med teknisk profil (t.ex. ASEA), men flera stora industrier i Arboga har lagts ner, som till exempel Volvo Aero och ABB.

I Arboga kan du även besöka ett robotmuseum och kolla på kyrkor. Det finns nämligen många gamla kyrkor där.

 

Kopparberg

Som sagt så är Kopparberg kända för sitt bryggeri: ”Kopparbergs Bryggeri”.

Annars är Kopparberg även kända för ett litet frimärke som blev feltryckt och värdet är okänt idag, men såldes för 15 miljoner i slutet av 90-talet.

Frimärket anses ha det högsta värdet av alla frimärken i världen.

 

Köping

De flesta känner till Köping, kanske tack vare serien ”I en annan del av Köping” där man får följa några personer som bor på ett gruppboende.

Tyvärr hittade jag inte särskilt mycket fakta om Köping i sig.


Sevärt i Västmanland

Det finns många museer i Västmanland, några av dem finns i Sala, Kungsör och Fagersta. I Surahammar finns bland annat även ett MC-museum!

I övrigt kan du även titta på slott, besöka gallerier och utforska naturreservat.

Det finns mycket att se och göra i Västmanland!

Av Olivia Renner Balkstam Sept-Okt 09

Källor

www.wikipedia.se

www.arboga.se

www.koping.se

www.vastmanland.se

Bild från:
commons.wikimedia.org


Dalarna

Med en mångskiftande och spännande natur är Dalarna, som ligger i Svealand, ett mycket lockande resemål. Landskapet har otroligt många sjöar, ca 6000, och den mest kända är välbesökta Siljan. Men det är väl inte bara en vacker natur och många sjöar som finns i Dalarna? Det måste ju finnas en hel del andra intressanta saker där, det skall jag ta reda på!

 

Det är inte bara sjön Siljan som dominerar landskapet utan även de två stora älvarna Västerdalälven och Österdalälven som tillsammans bildar Dalälven. Vid det här laget vet säkert de flesta att folket som bor i Dalarna kallas för masar. Men du kanske inte visste att folket har fler namn? Dalkarlar och kullor är även två vanliga namn.

 


Dalarna är populärt på både vintern och sommaren. En av vinterns höjdpunkter är Vasaloppet som är ett lopp mellan Sälen och Mora där många från hela världen åker längdskidor. Men vad är grunden till namnet, Vasaloppet? Det hela började redan på 1500-talet då Sverige var i krig med grannlandet Danmark. Vår före detta kung Gustav Vasa hade lyckats fly från ett fängelse i Danmark. Efter flykten försökte han få det svenska folket att medge en kamp mot danskarna, men de ville hellre ha fred. Därför hänvisades Gustav till Dalarna, där folket var känt för att vara hårda och kampvilliga, och väl när han kom dit jagades han gång på gång av den då danske kungen Kristian II:s soldater. Men Gustav skyddades av folket i Dalarna. Efter ett par månader införde han ett möte inför Morafolket och uppmanade de att gripa till vapen (blodbadet i Stockholm hade skett bara veckor innan detta). Men folket ville först rådgöra med sina grannbyar innan kriget skulle startas. Gustav förföljdes och var därför tvungen att fly till Norge. Efter några dagar nåddes Mora av nyheten att den danske kungen var på full gång i Sverige. Då ångrade sig folket och bestämde sig att skicka iväg sina två bästa skidåkare, Lars och Engelbrekt för att leta efter Gustav Vasa. I trakten av Sälen hittades han av skidåkarna och övertalades att återvända till Mora för att leda kriget mot Kristian II. Kriget pågick i två och ett halvt år och därefter blev Vasa Sveriges kung och blev symbolen för en av världens största längdskidtävlingar!

 

Dalarna har ett rikt djurliv och har alltifrån stora rovdjur, fiskar och insekter. Även älgar kan man se ofta i de stora skogarna där och i Dalarna förekommer alla de fyra stora rovdjuren: björn, lo, varg och järv. Du kanske är extra sugen på att fiska? Då är det en verkligen bra idé eftersom fisk ofta finns i sjöarna! Du hittar allt mellan lax, öring och gädda.

Om du är riktigt intresserad av älgar så kan du åka på en älgsafari! Då åker du på en guidad tur med traktor och vagn.

 


När du åker med bil genom Dalarna möts du allra först av en enorm
Dalahäst, som är ett av Dalarnas kännetecken, i Avesta. Hästen är hela 13 meter hög och är mycket välbesökt. Men du kanske aldrig hört talas om en dalahäst? Då ska jag berätta kortfattat om vad det är för något. En dalahäst är traditionellt en rödmålad häst i trä som tillverkas i stora delar av Dalarna. Den har tillverkats sedan 1600- talet och är en mycket populär souvenir för turisterna. Vid en världsutställning i New York 1939 fick självaste Dalahästen vara symbolen för vårt land och en tre meter hög häst skickades dit och många små dalahästar såldes i en souvenirbutik.

 

Dalarna har många kultursevärdheter och vår avlidna författare Selma Lagerlöf (Gösta Berglings saga, Nils Holgersson) växte upp där och du kan besöka nobelpristagarens arbetsrum och bibliotek i Sunne. I Sunne finns dessutom en spa-anläggning tillägnat Lagerlöf.

På tal om kända svenskar- konstnären Carl Larsson växte upp på en gård som du kan besöka i Falun. Där kan du gå på en guidad tur genom hans boende och få ett intryck av alla hans välkända målningar. Visste ni att det är Carl Larsson som har målat porträttet av Selma Lagerlöf som ni kan se på vår tjugokronorssedel?

 


Vad ska man helst äta i Dalarna, både som turist och boende? Eftersom det förkommer många djur där så betyder jakten mycket för folket i Dalarna. Älgkött är en populär rätt. Tunnbörd, knäckebröd och falukorv i all ära men det finns även surdegsbröd, ost och strutskött. Dalarna är rikt på skogar och då innebär det mängder av svamp, blåbär och lingon. Men dalmasarna får skynda sig lite extra när blåbären kommer, så att inte björnarna kommer först!

 

De städer som man skall besöka i Dalarna, som dessutom är de största i landskapet, är bl.a. Avesta och Leksand. Den sistnämnda är en stad som många i Sverige känner till, speciellt ungdomar. Varför gör barnen det? Jo, Leksands sommarland är ett av landets vackraste, och ett extra plus är att sommarlandet ligger precis vid Siljan. På vintern har staden flera skidbackar öppna och även hockeylaget Leksand IF har sin hemmaarena där. I den andra stora staden hittar du bl.a. den stora dalahästen (som jag skrev om tidigare), en visentpark och flera teatrar. I visentparken hittar du respektingivande djur med rötter i vår urtid. Visenterna lever i en gård som liknar de forntida byggnader.

 


Inte så intresserad av djur? Då kanske
Peace & Lovefestivalen vore något för dig! Festivalen hålls i Borlänge och har funnits sedan i början av 2000- talet. Den är mycket populär och besöks varje år av tusentals musikälskare.

 

Länkar
http://www.dalarna.se
http://sv.wikipedia.org/wiki/Dalarna

http://www.vasaloppet.se/se/vasaloppet/start
http://www.sodradalarna.se/?gclid=CKefzN63up0CFRWF3gody0K3kg


Halland

Nu är jag färdig med mitt första landskap. Halland.

Halland är ett otroligt fint landskap med både fin natur, bra shoppingmöjligheter och fantastiska badplatser som är
berömda över hela Sverige, att det är lång-grunt är toppen för barnfamiljer och windsurfare.Tylösands badplats i
Halmstad, Vita sand i Åsa och Espeviks badplats i Varberg är några badplatser som verkligen rekommenderas.

 

Om du inte är en badfantast utan mer intresserad av naturen är det bara att välja och vraka mellan de totalt 120 naturreservaten där man får lära sig spännande fakta och historia.I Fjärås t.ex. finns boplatser och gravar från stenåldern i trakten.
Det finns många skogar man kan ströva i, jordbruk där man odlar potatis och hallands specialiteter pepparrot och grönkål och i Halland kan man fiska i åar, mitt i stan då åarna har bra lax i vattnet. Men Lagan och Ätran klår de andra åarna när det gäller fin fisk.
Hallandsleden är en vandringsled som går på stigar, mindre vägar och ibland på helt öde mark och orörd natur. Fantastiskt.
Om du gillar att röra på dig men ändå är intresserad av naturen är det en cykeltur som gäller, Ginstleden från Kungsbacka i norr till Hallandsås i söder är en tur som många brukar göra. Det är verkligen en upplevelse som man inte kommer att glömma. Man kan även cykla runt på många andra leder och spår.Kanoting är ett riktigt äventyr då man rör på sig, är omkring vatten och har hela naturen framför sig, de färdiga grillplatserna och vindskydden gör hela resan perfekt.
Spelar du golf? Eller har du lust att börja? Varför inte spela i golfparadiset a.k.a. Halland, du kommer att hitta din alldeles egna favoritbana där du klår alla andra.

 

Halmstad
är den största staden i Halland, med sin omväxlande natur lockas många turister till staden. Inte minst till äventyrslandet där både stora & små får uppleva många roliga saker. Bland annat ett stort vattenland där man kan svalka sig efter många turer i karusellparken. Om man är intresserad av dinosaurier och att promenera är Dinosaurieparken något för dig!
Sannarpsbadet är ett stort inomhusbad som rekommenderas starkt om man är väldigt intresserad av att simma.
Halmstad bjuder på många restauranger & nattklubbar, aktiviteter och bra shoppingmöjligheter!
Tropikcenter, det låter inte så märkvärdigt men när du väl sätter foten i en Amazonas med tropiska djur och växter kommer du tappa fattningen. Småapor, ormar, gnagare, fåglar, fiskar och fler djur får man se & höra när man traskar runt, närmare 140 olika djurarter finns det i Halmstads egen Amazonas.

 

Varberg
bjuder på många roliga aktiviteter såsom danskurser, spabesök, biografer, golfbanor, nattklubbar och det finns många fina badstränder där du kan ha skoj under sommartiden.
Fun city är västkustens största äventyrspark, där kan man bland annat bada i ett roligt vattenland, åka runt i tivolit, gå på cirkus och cykla med BMX-cyklar.
Något du absolut inte får missa är Varbergs stora marknad på torget under sommaren, där det säljs bland annat bullar & kakor, kläder, smycken och mycket mer.
När man är I Varberg måste man besöka Varbergs fästning! Där kan man se bockstensmannen, gå på rundturer och prova gamla fina kläder.

 

Falkenberg
är en mysig stad med mycket shoppingmöjligheter och bibliotek.
Där finns även många restauranger med väldigt god mat, bland annat en hamburgerrestaurang med tema ”Havet”.
Ån som rinner genom staden blandat med de fina husen och byggnaderna gör staden ypperlig.
Falkenberg har en camping som heter Olofsbo camping, det ligger på landet men är nära till stan, ta nästa buss och shoppa loss!

 

I Kungsbacka kan man bland annat shoppa i kungsmässan där det finns många olika butiker att välja mellan, den mysiga miljön gör så att man inte vill gå hem, diskarna vid en av ingångarna bjuder på olika maträtter och bakelser från Sverige och andra länder.
Det finns mycket aktiviteter för funktionshindrade att gå på.
Kulturhuset Fyren är ett kulturhus där bibliotek, kulturhus, konstskola, konserter och barnaktiviteter för barn ryms.

  

Laholm
är Hallands minsta men äldsta stad, dit ska man definitivt åka om man är intresserad av medeltiden. I Laholm finns inte alla butiker som du kanske är van vid, där finns istället många små mysiga butiker.
Gillar du choklad måste du åka till Chokladhuset cacáo där man kan köpa sockerfri choklad, praliner handgjorda gräddbullar och mer smaskiga bakverk. Mums!
Sugen på att gå på bio, teckningsmuseeum eller kanske att åka go-kart? Då ska du åka till Laholm som har detta och mer. 

 

Ett ställe du absolut inte får missa är Gekås Ullared!
Där kan du köpa allt! Kläder & skor, kosmetika, filmer, skivor, dammsugare, godis, mat, verktyg. Allt du kan tänka dig! Inte nog med det, fri parkering får du också!

Länkar:
www.omhalmstad.se
www.visitvarberg.se
www.kungsbacka.se      
www.halland.se
www.laholmsstad.se

Skrivet av Anna Hoffre
9H 2009

 


RSS 2.0