Västerbotten
Nu skall jag påbörja mitt arbete om Västerbotten, det näst sista landskapet! När du hör namnet tänker du säkert på västerbottenost eller kanske västerbottenpaj, men det är inte bara ost det finns i landskapet. Landskapet kallas även för ”skidornas rike” och vad ska man egentligen göra i Västerbotten? Det skall jag ta reda på!
Västerbotten är välbesökt året runt men det är vintern som lockar turisterna allra mest- med tanke på alla otroligt vackra skidbackar som finns här. Förutom att åka skidor hela dagarna långa, kan du ta en välförtjänt paus, det finns mängder av olika möjligheter här. Åka skoter bland snön, fiska i de vackra sjöarna eller varför inte rida islandshästar? Naturen är unikt här. Mitt i landskapet kan du promenera i stora och lummiga skogar medans nästa dag kan du ta en tur i backarna i fjällvärlden i väst. På den östra sidan kan du njuta av havet, och på sommaren kan du till och med ta många sköna dopp i det ljumma vattnet. Precis som i de flesta andra landskap i norr, kan du verkligen njuta av tystnaden i den djupa skogen. Det är just den tysta miljön som lockar många storstadsmänniskor, för att de skall kunna slappna av. Då har de verkligen hittat den perfekta platsen!
I fjällvärlden kan du förutom att åka på utförsbackar, fjällvandra och även åka längdskidor. Området Tärnaby anses ha de bästa backarna i hela landet och skidstjärnor som Ingemar Stenmark och Anja Pärson växte upp i Tärnaby.
Djur som björnar, vargar och även rävar kan du hitta här bland alla de unika miljöerna. Sälar är en vanlig syn på kusten och i den norra delen kan du se fåglar som orrar och ripor i skyn.
Hur är det med den historiska delen då? Jämfört med andra landskaps historiska delar, så vet man inte speciellt mycket om det i norra Sverige. I Västerbotten har människor under flera århundraden försökt skapa en bättre tillvaro och historien har lämnat olika spår från de forntida perioderna och i Västerbotten kan vi hitta allt från hällristningar, skapade av vikingarna, och även en hel del gruvor finns här. När Sverige förlorade Finland 1809 lämnade förlusten spår i landskapet och än idag kan vi fortfarande söka efter minnen från den tiden.
Som jag tidigare berättade för er, så är Västerbotten rena rama paradiset för skidälskande turister, men ni kanske också är nyfikna på vad landskapet kan erbjuda på sommaren? Det är ett perfekt val om du söker en aktiv och äventyrsfull sommar! Eftersom naturen är så variationsrik, så finns det mängder av valmöjligheter. Du kan välja mellan att paddla, bada i det måttligt varma vattnet eller att rida med gulliga islandshästar. Det sista alternativet brukar vara uppskattande hos en mamma och hennes dotter, men även männen brukar gilla det. Även vandring kan du hitta bland alla möjligheter, och då vandrar du bland de vackra fjällarna- då får du en otrolig fin utsikt! Kungsleden är en av stigarna- men eftersom den är väldigt lång, drygt 40 mil, så räcker det med en liten bit för att få njuta av naturen.
Inte speciellt sugen på sommar och sol? Då kanske vore vintern något för dig, och då är Västerbotten absolut det bästa förslaget att åka till! Förutom att åka skidor, kan du även klättra på isväggarna- som är utav frusna vattenfall. Hundspann är verkligen något som man bör pröva på när man är här, hundarna är väldigt söta, så det är ett plus! Det finns flera hundspannarrangörer, som hjälper dig att kunna få uppleva vintermiljön ur ett speciellt perspektiv. Men var ska man isklättra? Vilka platser är de bästa? Henriksfjäll och Borkafjällen är två isväggar, den sistnämnda är en riktig utmaning med sin flera hundra meter vägg! Vill du testa att rida på hästar längs vandringslederna och det finns även många företag som anordnar olika ”paket”- där du kan under en vecka bo i en kåta eller en stuga och rida på hästar hela dagarna långa. Visst låter det spännande?
Umeå, som är en av de största städerna i Västerbotten, har alldeles nyligen utsetts till Europas Kulturstad 2014 och så förstår man nog att det finns en hel del att göra inom kultur i detta landskap. Många jazz- och popfestivaler sker under sommaren och det lockar många människor från både inlandet och utlandet. Umeå Open är en av de många festivaler. Den samiska kulturen har en stor betydelse i kulturdelen i Västerbotten- och det bidrog till en viss del till att Umeå blir kulturstad om ett par år. Är det bara renar som finns i samekulturen? Nej, självklart inte. Du kan till exempel besöka en hantverkare (duodij) som tillverkar äkta samiska ting. Att lyssna på forntida berättelser brukar vara uppskattande och även att lyssna på någon same som jojkar är ofta mysigt!
Vad äter man i Västerbotten? Säkert har du hört talas om den berömda osten, västerbottenost som många svenskar brukar göra paj av och servera med färska knallröda kräftor. Förutom ostar så brukar folket i Västerbotten ha både ren och älg som kött. Det äts även mycket fisk, lax och öring och som delikatesser används hjortron och lingon. Om du verkligen avgudar ostar, så bör du besöka Ostens hus i Burträsk där de tillverkar alla sina västerbottenostar. Det finns flera mysiga restauranger som du kan gå och äta på, både dyra och även billiga, där de ofta använder råvarorna från Västerbotten i sina maträtter. Viktor i Umeå är en restaurang och Borgagården i Borgafjäll är något som rekommenderas varmt!
Länkar
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33919&a=440761&lid=puff_444572&lpos=lasMer
http://www.vasterbotten.net/
http://www.wikipedia.org/vasterbotten