Västergötland
Västergötland
Känns riktigt kul att få skriva om Västergötland!
Landsdel Götaland
Yta 16 676 kvadratkilometer
Högsta punkt Galtåsen, 361,5 m över havet
Största sjö Vänern
Landskapsblomma Ljung
Landskapsdjur Trana
HISTORIA
Förhistoria
Redan under äldre stenåldern var Västergötland starkt befolkat, detta har stendösar, gånggrifter och hällkistor kunnat vittna om.
Runstenar visar på förbindelser med England, Estland och Grekland.
Landskapet verkar ha kristnats tidigare än de uppländska landskapen, man har hittat rester från en stenkyrka uppförd senast under 1040-talet.
GEOGRAFI
Gränser
Västergötland gränsar i sydväst till Halland, i norr till Dalsland, Vänern och Värmland, i väster till Bohuslän och Kattegatt, i öster till Närke och Vättern och i sydost till Småland.
Sjöar
Landskapet har många sjöar i söder, av dessa kan nämnas Mjörn, Anten och Åsunden, samt gränssjöarna. Slättlandskapen i norr är ganska sjöfattigt men Hornborgasjön, som är känd för sin trandans, ligger här.
Gränstrakterna i nordost ligger sjöarna Viken, Skagern och Unden.
KULTUR OCH NÖJEN
Trädgårdar
Västergötland är rikt på kultur och nöjen, inte minst på trädgårdar
Några av de kända trädgårdarna är Gunnebo slottsträdgård, Botaniska trädgården (Göteborg) och Läckö Slott. Här kan du kika på fina växter och blommor.
Museer
I Västergötland finns oändligt många museer.
Är du på jakt efter museum i alla former? då är Västergötland något för dig!
Till exempel så kan du besöka Aeroseum, ett flygplansmuseum i Göteborg.
Eller varför inte Alingsås Museum, Göteborgs Konstmuseum (rekommenderas om du är en konstfantast!) eller Världskulturmuseet i Göteborg?
Möjligheterna är oändliga för dig som är sugen på att besöka ett museum här!
Som ni kanske märker finns det väldigt många museer i Göteborg.
Göteborgs kulturliv är gigantiskt!
Mer info om Göteborg och dess kultur får du läsa om senare.
STÄDER
De mest kända städerna
Göteborg
Göteborg grundades 1621 av Gustav II Adolf.
Idag finns det en staty av honom på Gustav Adolfs torg. Statyn föreställer honom när han pekar ner i marken, och
skulle då ha sagt: ”Här ska Göteborg ligga!”.
Göteborgarna är även kända för sin dialekt, enkelt sagt ”göteborgskan”.
Nedan följer en video, där du kan lyssna på denna goa dialekt.
Göteborg intresserar många turister, då Göteborg är en riktig turiststad.
Här finner du sevärdheter, museum, statyer, vacker miljö och inte att förglömma: goda shoppingmöjligheter. Här finner du även Liseberg, nordens största nöjespark.
Borås
Här finns många postorderkontor, bl.a. Ellos och H&M har sina kontor här.
Borås är känt för sin textilindustri, därav de två saxarna på stadsvapnet.
Här hittar du även Knalleland, ett stort shoppingcentrum.
Skövde
Skövde är en tätort i Skövde kommun.
Här hittar du Skövde kulturhus, shoppingcentret Commerce och Skövde stadsmuseum.
Västergötlands landskapsvapen
Olivia Renner Balkstam Okt-Dec 2009
Källor:
www.wikipedia.se
www.kulturvast.se
BilderHjelms.se
Bioresurs.uu.se:
Västerbotten
Nu skall jag påbörja mitt arbete om Västerbotten, det näst sista landskapet! När du hör namnet tänker du säkert på västerbottenost eller kanske västerbottenpaj, men det är inte bara ost det finns i landskapet. Landskapet kallas även för ”skidornas rike” och vad ska man egentligen göra i Västerbotten? Det skall jag ta reda på!
Västerbotten är välbesökt året runt men det är vintern som lockar turisterna allra mest- med tanke på alla otroligt vackra skidbackar som finns här. Förutom att åka skidor hela dagarna långa, kan du ta en välförtjänt paus, det finns mängder av olika möjligheter här. Åka skoter bland snön, fiska i de vackra sjöarna eller varför inte rida islandshästar? Naturen är unikt här. Mitt i landskapet kan du promenera i stora och lummiga skogar medans nästa dag kan du ta en tur i backarna i fjällvärlden i väst. På den östra sidan kan du njuta av havet, och på sommaren kan du till och med ta många sköna dopp i det ljumma vattnet. Precis som i de flesta andra landskap i norr, kan du verkligen njuta av tystnaden i den djupa skogen. Det är just den tysta miljön som lockar många storstadsmänniskor, för att de skall kunna slappna av. Då har de verkligen hittat den perfekta platsen!
I fjällvärlden kan du förutom att åka på utförsbackar, fjällvandra och även åka längdskidor. Området Tärnaby anses ha de bästa backarna i hela landet och skidstjärnor som Ingemar Stenmark och Anja Pärson växte upp i Tärnaby.
Djur som björnar, vargar och även rävar kan du hitta här bland alla de unika miljöerna. Sälar är en vanlig syn på kusten och i den norra delen kan du se fåglar som orrar och ripor i skyn.
Hur är det med den historiska delen då? Jämfört med andra landskaps historiska delar, så vet man inte speciellt mycket om det i norra Sverige. I Västerbotten har människor under flera århundraden försökt skapa en bättre tillvaro och historien har lämnat olika spår från de forntida perioderna och i Västerbotten kan vi hitta allt från hällristningar, skapade av vikingarna, och även en hel del gruvor finns här. När Sverige förlorade Finland 1809 lämnade förlusten spår i landskapet och än idag kan vi fortfarande söka efter minnen från den tiden.
Som jag tidigare berättade för er, så är Västerbotten rena rama paradiset för skidälskande turister, men ni kanske också är nyfikna på vad landskapet kan erbjuda på sommaren? Det är ett perfekt val om du söker en aktiv och äventyrsfull sommar! Eftersom naturen är så variationsrik, så finns det mängder av valmöjligheter. Du kan välja mellan att paddla, bada i det måttligt varma vattnet eller att rida med gulliga islandshästar. Det sista alternativet brukar vara uppskattande hos en mamma och hennes dotter, men även männen brukar gilla det. Även vandring kan du hitta bland alla möjligheter, och då vandrar du bland de vackra fjällarna- då får du en otrolig fin utsikt! Kungsleden är en av stigarna- men eftersom den är väldigt lång, drygt 40 mil, så räcker det med en liten bit för att få njuta av naturen.
Inte speciellt sugen på sommar och sol? Då kanske vore vintern något för dig, och då är Västerbotten absolut det bästa förslaget att åka till! Förutom att åka skidor, kan du även klättra på isväggarna- som är utav frusna vattenfall. Hundspann är verkligen något som man bör pröva på när man är här, hundarna är väldigt söta, så det är ett plus! Det finns flera hundspannarrangörer, som hjälper dig att kunna få uppleva vintermiljön ur ett speciellt perspektiv. Men var ska man isklättra? Vilka platser är de bästa? Henriksfjäll och Borkafjällen är två isväggar, den sistnämnda är en riktig utmaning med sin flera hundra meter vägg! Vill du testa att rida på hästar längs vandringslederna och det finns även många företag som anordnar olika ”paket”- där du kan under en vecka bo i en kåta eller en stuga och rida på hästar hela dagarna långa. Visst låter det spännande?
Umeå, som är en av de största städerna i Västerbotten, har alldeles nyligen utsetts till Europas Kulturstad 2014 och så förstår man nog att det finns en hel del att göra inom kultur i detta landskap. Många jazz- och popfestivaler sker under sommaren och det lockar många människor från både inlandet och utlandet. Umeå Open är en av de många festivaler. Den samiska kulturen har en stor betydelse i kulturdelen i Västerbotten- och det bidrog till en viss del till att Umeå blir kulturstad om ett par år. Är det bara renar som finns i samekulturen? Nej, självklart inte. Du kan till exempel besöka en hantverkare (duodij) som tillverkar äkta samiska ting. Att lyssna på forntida berättelser brukar vara uppskattande och även att lyssna på någon same som jojkar är ofta mysigt!
Vad äter man i Västerbotten? Säkert har du hört talas om den berömda osten, västerbottenost som många svenskar brukar göra paj av och servera med färska knallröda kräftor. Förutom ostar så brukar folket i Västerbotten ha både ren och älg som kött. Det äts även mycket fisk, lax och öring och som delikatesser används hjortron och lingon. Om du verkligen avgudar ostar, så bör du besöka Ostens hus i Burträsk där de tillverkar alla sina västerbottenostar. Det finns flera mysiga restauranger som du kan gå och äta på, både dyra och även billiga, där de ofta använder råvarorna från Västerbotten i sina maträtter. Viktor i Umeå är en restaurang och Borgagården i Borgafjäll är något som rekommenderas varmt!
Länkar
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33919&a=440761&lid=puff_444572&lpos=lasMer
http://www.vasterbotten.net/
http://www.wikipedia.org/vasterbotten
Öland
Öland är en väldigt fin Ö strax utanför Småland.
Öland är en Ö som är väldigt populär att besöka under sommaren, inte minst för att man kanske får syn på en prinsessa eller två, i och med att kungafamiljen har sitt sommarslott (Solliden) där.
På södra Öland finns det en stor kalkstensslätt som är 1 mil bred och ungefär 5 mil lång.
Denna kalkstensslätt kallas för Alvaret, på den torra marken växer gräs, en del örter, låga buskar & nypon. På sommaren är det vacker på Alvaret, då växer nämligen sällsynta blommor som fridlysta orkidéer & Ölands alldeles egna blomma – Ölands Solvända, det växer även en buske med gula blommor som heter ölandstoken.
Så om du vill se många växter och blommor under sommaren är Alvaret platsen att åka till! Eftersom det finns så mycket kalksten på Öland kan man lätt hitta fossiler, det är väldigt kul om man är intresserad av just det.
Det spelar ingen roll om du vill bo på ett fint hotell eller i en husvagn på ön, kanske på en lantgård? Du kan välja och vraka mellan olika boplatser.
Var du än bor på Öland har du alltid cykelavstånd till havet, med det kommer vi till alla aktiviteter och upplevelser man får på Öland.
Det är alltid något på gång i Öland, vare sig det är sommar eller vinter.
Från april till oktober kan du gå på marknader tills dina ben inte orkar bära dig längre.
Öland är golfens ö, här kan du spela golf året runt.
Att cykla är en stor hobby på Öland, det finns många cykelleder att välja mellan, till och med paket:
Cykelpaket – Södra Öland:
Det är en 5 dagars cykeltur runt södra Öland, 4 övernattningar och lunchpaket.
Cykelpaket – Mellersta Öland
Det är en 5 dagars cykeltur runt mellersta Öland där entré till Borgholms slott & Ölands Museum Himmelsberga inkluderas.
Cykelpaket – Ölands orkidéer
Detta är en 3 dagars cykeltur där blommor är det du ser mest.
Cykelpaket – Norra Öland
Detta är ett paket för dig som gillar vildmarksliv, turen görs på 5 dagar.
I paketet ingår många saker som hjälper dig under ditt äventyr, t.ex. tält, ficklampa & gaständare.
Om du vill att dina barn ska ha väldigt roligt är Öland ett säkert kort då det finns mycket att göra! Vill du till exempel utforska den gamla ruinen i Borgholm, ta körkort, åka karuseller eller kanske gå på minidisco?
Allt detta och mer kan man som liten göra på den barnvänliga ön.
Konsten är något som är viktigt på Öland, därför finns det många ateljéer att besöka och njuta av konsten.
Det finns några ateljéer som är öppna året om, så om du inte åker till Öland på sommaren kan du ändå titta på fin konst.
Förutom att Öland är ett sommarparadis med växter och blommor är det även ett spaparadis där flera spapaket erbjuds.
Det är bara att åka dit och bli ompysslad.
Något som är lite kul att veta är att förr i tiden om man bodde på Öland fick man inte ha hund. Hunden skulle kunna skada alla vilda djur på ön. Så om man hade en hund och bodde på Öland var man som ägare tvungen att hugga av ena benet på den stackars hunden.
Ölands landskapsrätt är Laxkroppkakor med dillgrädde, rätten kan du hitta nästan var som helst på Öland.
Källor.
Landskapsboken av Anna-Lena Stålnacke.Skrivet av Anna Hoffre.
2009
Ångermanland
Det här landskapet blir mitt sjätte som jag skall skriva om. Ångermanland tillhör den nordliga delen av Sverige och är känt för att vara ”ett upphöjt landskap” med en av landets mest unika kuster. Förutom att åka till den fantastiska kusten, vad kan man göra som turist i Ångermanland? Jag ska leda dig till alla möjligheter här i det vackra landskapet!
På tal om den vackra och höga kusten, som kallas för just Höga Kusten. Den börjar vid Härnösand, där den största älven Ångermanälven rinner ut i havet, och slutar precis utanför Örnsköldsvik. Men varför är kusten så speciell, den är ju bara hög? Kusten ser ut som den gör idag på grund av den senaste istiden, totalt har kusten höjt sig 300 meter sedan dess och varje år höjer den sig en millimeter. Detta gör Höga Kusten till något unikt. Den största sjön i Ångermanland är Tåsjön med sina 50 kvadratkilometer, den besöks av många ångermanlänningar på både sommaren och även på vintern, då folk gärna tar med sina skridskor dit och åker i flera timmar. Det uppskattas hos många turister som testar detta! Ströms Vattudal (kallas även för Vassdalen) är ett vattensystem som är precis där gränserna av landskapen Jämtland, Lappland och Ångermanland möts.
De största städerna i landskapet är Härnösand, Sundsvall, Örnsköldsvik och även Sollefteå och Kramfors är stora städer. Härnösand är den första officiella staden, därefter kommer Sundsvall och den ”yngsta” staden är Kramfors som inte blev en stad förrän 1947. Inte alls längesedan!
Nu till något helt annat! Det är nämligen historia jag skall skriva lite om nu, detta kan vara mycket intressant för dem som gillar gamla historier och byggnader. Ångermanland är ett mycket gammalt landskap, som har varit bebott ända sedan Järntiden. Nära Ångermanälven kan du hitta flera forntida hällristningar som är minst ett par hundra år. På ”gammalsvenska” heter landskapet Angermannaland, och det ordet kommer från det gamla ordet anger som betyder just ”fjord” och ”havsvik”. Men vad skall man besöka som historieintresserad i Ångermanland? I Sollefteå finns det en hembygdsbutik där ägaren tillverkar saker (t.ex. knivar) som skall likna de forntida. Även i Lillterrsjö-Keramik kan du hitta antika verk.
Eftersom det finns mängder av sjöar i landskapet är fiskning ett vanligt intresse bland ångermanlänningarna. Gädda, mört och abborre är vanligt i dessa sjöar, och du kan hitta flera bra fiskeklubbar (t.ex. Däldtjärnarnas Fiskeklubb) om du är riktigt intresserad av det.
Om du inte är sugen på att fiska, kan du alltid åka med en färja eller varför inte en båttaxi vid välbesökta Höga Kusten. Det brukar vara populärt, så först till kvarn gäller! Men om ni är en barnfamilj som funderar på att åka till Ångermanland, så är ni verkligen på rätt spår. Detta landskap erbjuder extra mycket aktiviteter som är barnvänliga. Har ni en son som är intresserad av vetenskap eller motorer? Då kan Härnösands Motorpark och Technichus vara något för er! Junsele djurpark brukar vara något som uppskattas hos både stora och små i en familj. Värt att besökas!
Shopping är kanske något som du är intresserad av? Då finns det flera alternativ här i Ångermanland. Birsta City, som dessutom är Norrlands största köpcentrum, är något som man bör besöka- om man är klädgalen. Allt från IKEA, H&M till Clas Ohlson finns där. Under hösten brukar köpcentret ha ett arrangemang som kallas för modeveckor- då brukar många tjejer åka dit och handla.
Men du kanske hellre vill ha något gammalt? Då kan du åka till Blå Porten där kläder från sent 1800- tal till tidigt 1900- tal kan köpas eller hyras. Bra till maskerader!
I en annan liten stad, Torpshammar, kan du hitta ett ställe som definitivt kommer uppskattas av barnen! Boda Borg lyder namnet på stället som får dig tro att du lever i ett tv-spel. Där finns det olika roliga rum med olika experiment, eller olika gåtor som ger lösningen på ett problem. Man kan även gå i olika labyrinter och ha skoj helt enkelt!
Nu till något annat! Det är nämligen matkulturen i Ångermanland jag skall informera dig om. Säkert har du någon gång hört talas om den klassiska surströmmingen som både hatas och älskas av det svenska folket. Rätten framställs vid kusten och en av de viktigaste produktionsplatserna är Ulvön.
Förutom den illaluktande surströmmingen äter ångermanlänningarna mycket tunnbröd eller halvtjockkakor (liknar tunnbröd men är sötat med sirap och fett).
Skriven av:
Frida Oxelmark
5/11-09
Länkar
http://www.upplevmittsverige.nu/
http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85ngermanland
http://www.destinationhogakusten.com/
http://www.uppurhavet.se/text2_120.html